Natuurgebieden

In Noord-Brabant en Limburg liggen diverse natuurgebieden aan de rand van de Peelrandbreuk. Van noord naar zuid zijn dit de Maashorst, Stippelberg, Deurnse Peel, Groote Peel en de Meinweg. Uiteraard zijn in het gebied ook kleine minder bekende natuurgebieden te vinden, zoals het Peellandschapspark Voskuilenheuvel (Boekel) en ??


Natuur en vegetatie

De peelrandbreuk en het wijstverschijnsel zorgen voor een bijzonder stukje natuur. De waterhuishouding is namelijk erg bijzonder! Er is een hoge grondwaterstand aanwezig, wat een mengsel is van kwel- en regenwater. Door deze combinatie ontstaat er een licht zure tot basische en matig voedselrijke bodem. Op deze bijzondere bodemsamenstelling komt dan ook bijzondere vegetatie voor.


Natuurpoorten

In de regio van de Peelhorst liggen diverse natuurpoorten. In het uiterste noorden ligt de natuurpoort De Kriekeput. Halverwege het gebied ligt natuurpoort Nederheide. Tot slot ligt in het zuidelijkste deel van Noord-Brabant de natuurpoort de Peel.


Informatiecenta

In de hele regio zijn informatiecentra te vinden. Op de kaart met bestaande locaties zijn deze informatiecentra weergegeven.


Natuureducatie

tekst

Bestaande locaties


Gemert | Velttuin

Illud laoreet abhorreant pro ea. Vix no utroque qualisque, eam facete iisque senserit ei. Error tempor te vim, corpora insolens interesset ei est, nullam commodo vidisse mel ei. Omnis option et vim, legere ancillae oporteat id nam, augue labores usu ne.

Educatief Natuur Centrum De Perekker - Boekel

Dit natuurcentrum is gelegen aan het natuurterrein "De Perekker”. De Perekker heeft met zijn unieke natuurverschijnselen als de Peelrandbreuk en wijstverschijnselen een belangrijke rol in de gemeente Boekel.

Het natuurcentrum doet ook dienst als clubgebouw, vergader accommodatie, expositieruimte, vleermuizenkelder etc. Onder de vlag van Stichting D'n Eik worden allerlei activiteiten gepleegd die een link hebben met de natuur en natuurbeleving.

Peellandschapspark Voskuilenheuvel - Venhorst

Peellandschapspark Voskuilenheuvel is, zoals de naam al zegt een landschapspark waar de sfeer van de vroegere Peel kan worden ervaren. Het ligt in oost Brabant ten noorden van de kern Venhorst. Het vormt een schakel in een lange keten van kleine natuurgebiedjes tussen het gehucht Heikant bij Volkel en de kern Venhorst.

Nieuwe initiatieven


Invulling perceel Molenloop - Boekel

Samen met lokale organisaties wil de gemeente een plan maken om dit perceel in te richten. Uit de creatieve sessie zijn verschillende ideeën opgehaald zoals het aanleggen van een watermolen.