Breuk en Delfstoffen

Hierbij denken wij aan:

- Delfstoffen (grind, ijzer, zand)

- Ondergrond

- Verveening

- hoe hebben we de breuk gebruikt, wat hebben we eruit gehaald?

Routes


Breuken belevenroute

Breuken belevenroute

Gemert-Bakel

Tijdens deze route fietst u door de omgeving van Gemert-Bakel, een gebied dat zijn uiterlijk te danken heeft aan de Peelrandbreuk. Weten waarom juist hier een bedevaartsoord kon ontstaan, waarom dit zo’n ideaal gebied was voor kasteelbezitters en waarom het heel normaal is dat de beken hier roestbruin kleuren? U ontdekt het tijdens deze Breuken Belevenroute.


Bestaande locaties


Nistelrode | Wijstherstel Donzel

Lorem ipsum dolor sit amet, ex mucius labore admodum vis, probo ornatus usu cu, cu cum elit detraxit electram. Fabulas delenit vix ei. Est ei indoctum aliquando vulputate, quot aperiri disputationi qui ex, fastidii percipit et cum. Te mei vide dicit periculis. In ius omnesque platonem, sed omnis partiendo percipitur ea, et sale meliore omittantur pri. Nisl tota cu sea.

Agenda


Nationale Archeologiedag 'Kannenbuizen en de Peelrandbreuk", samenwerking tussen Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne en Bijzonder Brabants

donderdag 11 oktober 2018

Wist je dat de geologische breuk, de Peelrandbreuk, er voor zorgt, dat er een groot verschil is in grondwaterstand aan beide zijden van deze breuk? In de 17e eeuw wisten ze dat in Zeilberg en dit maakte de eerste Deurnese waterleiding met kannenbuizen mogelijk voor de pottenbakkers.


De Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne organiseert samen met boer Henk van Bijzonder Brabants op Nationale Archeologiedag ‘Kannenbuizen en de Peelrandbreuk’.

Op zaterdag 13 oktober tussen 10.30 uur en 16.00 uur is iedereen welkom aan de Breemortelweg 21 in Zeilberg. Dit is een unieke locatie omdat hier de Peelrandbreuk door de groentetuin van Bijzonder Brabants loopt. Op dit moment worden de eerste stappen gezet om van de Peelrandbreuk met zijn wijstgebieden UNESCO Geopark Peelhorst te maken: een door UNESCO erkend landschap met wetenschappelijke aardkundige, historische en ecologische waarde.

Wil je meer weten over de Peelrandbreuk, de eerste Deurnese waterleiding, de pottenbakkers en de vondsten nabij de Peelrandbreuk in Deurne? Op Nationale Archeologiedag worden diverse vondsten tentoon gesteld in de ontvangstruimte van de boerderij, zoals de walviswervels, die in Liessel bij de Hoogdonk zijn gevonden en de kannenbuizen, die bij de Hub van Doorneweg zijn gevonden en nog veel meer. Er is een doorlopende presentatie over de Peelrandbreuk. Buiten kunt u over het Peelrandbreukpad wandelen en aan weerszijden zijn sleuven gegraven, waar u meer kunt zien van de Peelrandbreuk met de grondwaterstanden. Boer Henk vertelt u hoe hij rekening houdt met de Peelrandbreuk bij het telen van bijzondere groenten en leden van de werkgroep archeologie van de heemkundekring kunnen u alles vertellen over de Peelrandbreuk en de vondsten.

Wil je dit meemaken en de geheimen van de Peelrandbreuk beleven kom dan op zaterdag 13 oktober. U bent van harte welkom. 
 

https://www.bijzonderbrabants.nl/product/2018-10-13https://www.bijzonderbrabants.nl/product/2018-10-


Nieuwe initiatieven


Optimalisatie Breuken Belevenroute

Met dit deelproject wordt beoogd om de bestaande fietsroute te optimaliseren. Samen met diverse stakeholders langs de route wordt gekeken hoe de route geoptimaliseerd kan worden. Concrete doelen bij dit initiatief: - Toegankelijk maken van de route voor basisschoolleerlingen - Verbeteren bewegwijzering - Vermarkten route, blijvend op orde (top 3 van de routes in Gemert-Bakel) - Optimaliseren app - Verbinden met de lokale economie

Zichtbaar en beleefbaar maken van de Peelrandbreuk op Landgoed Bakel

Onder constructie