Agenda

Nationale Archeologiedag 'Kannenbuizen en de Peelrandbreuk", samenwerking tussen Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne en Bijzonder Brabants

donderdag 11 oktober 2018

Wist je dat de geologische breuk, de Peelrandbreuk, er voor zorgt, dat er een groot verschil is in grondwaterstand aan beide zijden van deze breuk? In de 17e eeuw wisten ze dat in Zeilberg en dit maakte de eerste Deurnese waterleiding met kannenbuizen mogelijk voor de pottenbakkers.


De Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne organiseert samen met boer Henk van Bijzonder Brabants op Nationale Archeologiedag ‘Kannenbuizen en de Peelrandbreuk’.

Op zaterdag 13 oktober tussen 10.30 uur en 16.00 uur is iedereen welkom aan de Breemortelweg 21 in Zeilberg. Dit is een unieke locatie omdat hier de Peelrandbreuk door de groentetuin van Bijzonder Brabants loopt. Op dit moment worden de eerste stappen gezet om van de Peelrandbreuk met zijn wijstgebieden UNESCO Geopark Peelhorst te maken: een door UNESCO erkend landschap met wetenschappelijke aardkundige, historische en ecologische waarde.

Wil je meer weten over de Peelrandbreuk, de eerste Deurnese waterleiding, de pottenbakkers en de vondsten nabij de Peelrandbreuk in Deurne? Op Nationale Archeologiedag worden diverse vondsten tentoon gesteld in de ontvangstruimte van de boerderij, zoals de walviswervels, die in Liessel bij de Hoogdonk zijn gevonden en de kannenbuizen, die bij de Hub van Doorneweg zijn gevonden en nog veel meer. Er is een doorlopende presentatie over de Peelrandbreuk. Buiten kunt u over het Peelrandbreukpad wandelen en aan weerszijden zijn sleuven gegraven, waar u meer kunt zien van de Peelrandbreuk met de grondwaterstanden. Boer Henk vertelt u hoe hij rekening houdt met de Peelrandbreuk bij het telen van bijzondere groenten en leden van de werkgroep archeologie van de heemkundekring kunnen u alles vertellen over de Peelrandbreuk en de vondsten.

Wil je dit meemaken en de geheimen van de Peelrandbreuk beleven kom dan op zaterdag 13 oktober. U bent van harte welkom. 
 

https://www.bijzonderbrabants.nl/product/2018-10-13https://www.bijzonderbrabants.nl/product/2018-10-


Nationale Archeologiedag 'Kannenbuizen en de Peelrandbreuk", samenwerking tussen Heemkundekring H.N. Ouwerling Deurne en Bijzonder Brabants

Thema's

Veldonderzoek Peelrandbreuk

maandag 10 september 2018

Tekst aanleveren door Thea

Publieksdagen Peelrandbreuk 15 en 20 oktober

maandag 15 oktober 2018

Voor wetenschappelijk onderzoek is op de plek van de Peelrandbreuk een 25 meter lange onderzoeksleuf gegraven. Zo is de Peelrandbreuk ondergronds en van heel dichtbij te onderzoeken. Tijdens het onderzoek is de sleuf gesloten voor publiek, met uitzondering van twee dagen tijdens de herfstvakantie.  
 
 De sleuf ligt ter hoogte van de Lage Burchtweg in Uden. De Peelrandbreuk loopt door heel Oost-Brabant en Limburg, van Oss tot voorbij Roermond.

Wijst

De breuk is bij Uden goed zichtbaar. De hoger gelegen gronden langs de breuk zijn vaak juist drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel omhoog komt. Anders dan je zou verwachten zijn de hoge gronden dus nat en zijn de lager gelegen gronden droog. Deze zeldzame vorm van kwel heet wijst. Een bijzonder fenomeen dat alleen onder specifieke omstandigheden voorkomt.

Kom zelf kijken


Tijdens het onderzoek is de sleuf afgesloten voor publiek. Met uitzondering van twee publieksdagen; die zijn in de herfstvakantie op maandag 15 oktober tijdens het OERfestival De Maashorst en op zaterdag 20 oktober. Belangstellenden kunnen rechtstreeks naar de onderzoeksleuf aan de Lage Burchtweg in Uden komen, waar dan rondleidingen zijn om 11.30 uur, 13.30 uur en 15.30 uur. Alleen op 15 oktober kun je ook aansluiten bij een van de excursies van het IVN vanaf de Mastworp aan de Bedafseweg 22 in Uden. Deze excursies starten al een uur eerder (10.30, 12.30 en 14.30 uur). De IVN-excursies laten het complete beeld van breuk en wijst zien en leiden over de berg- en de breukroute en het Annabos naar de Lage Burchtweg. Tussen de excursies door zijn er bij de onderzoeksleuf een aantal activiteiten voor kinderen. Ze kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en zelf een flesje wijstwater hengelen.

Zondag 14 oktober besteedt Vroege Vogels, het live-radioprogramma over natuur en milieu aandacht aan de Peelrandbreuk.

Publieksdagen Peelrandbreuk 15 en 20 oktober